De Verrassing

De Verrassing is een theatervoorstelling voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden.

In de voorstelling wordt een verjaardagsfeest georganiseerd waarbij iedereen welkom isTijdens het feest zien we hoe een moeder maar vooral haar kinderen worstelen met dementie. Door de karakters van de dochter en zoon worden de vele kanten, confrontaties en veranderingen in de omgang met iemand met dementie belichtBlijven ze toeschouwer of lukt het hen te verbinden door anders, meer gevoelsmatig tecommuniceren en die andere wereld binnen te stappen?

Door middel van luisteren, zingen, ruiken, voelen en proeven wordt de bezoeker meegevoerd langs herkenbare emoties en gevoelens die gedurende de voorstelling een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Het delen van verhalen en herinneringen tussen de spelers en de bezoekers zorgt voor een indrukwekkende beleving in het nu.

De voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs die professioneel en/of persoonlijk zijn verbonden met mensen met dementie en daardoor deze voorstelling tot een uniek en waarheidsgetrouw geheel maken. Dit komt tot uiting in de vele positieve en vaak emotionele reacties na afloop van de voorstelling, waarvan er hier onder een aantal worden weergegeven.

 “Het heeft mij weer bewust gemaakt wat de kracht is van muziek, theater en spel en dat je daar altijd nu van kunt genieten samen!” (medewerker in de PG zorg (35)

 

Het was herkenbaar, ook al ken ik niemand met dementie. De ernst van deze ziekte kwam duidelijk naar voren, maar op een een ontroerende manier met humor. Goed van twee kanten belicht (dochter en zoon)” Student (24)

 

Voor het eerst heb ik samen met mijn moeder echt kunnen genieten. Wat een mooi moment, sinds mijn moeder de diagnose dementie heeft gekregen is dat niet eerder voorgekomen” (dochter van moeder met dementie (62)

 

Na de voorstelling is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een nabespreking.

Spel: Trudie Sneek, Anna Crott, Paul Groeneveld

Muziek: Jörgen  Boots

Regie:  Jacqueline van der Laan & Janna de Lathouder

Decor & Kostuums: Natascha Janssen

Zakelijke & artistieke leiding: Jacqueline van der Laan

Extra info voor boekers en theaters

Specificaties:

Duur: 1 uur

Nabespreking 30 minuten mogelijk

Opstelling:  speelvlak van minimaal 3 bij 3 meter, ideale opstelling is halve cirkel met zitjes

Geluid: tot 40 personen (mits goede akoestiek) geen versterking, daar boven in overleg.

Promotiemateriaal: website, trailer, posters, ansichtkaarten

 

Meer over deze voorstelling is te vinden op dementiepodium.nl